Skip to main content

Uw vreugde is mijn kracht

15 april 2023
Irene Geerts

‘Onze dochter zou Joy hebben geheten. Áls we een dochter hadden gekregen. Nu hebben wij ook best …

‘Onze dochter zou Joy hebben geheten. Áls we een dochter hadden gekregen. Nu hebben wij ook best veel lol in huis, maar wellicht had haar naam mij toch af en toe een beetje kunnen helpen. Om niet zo moeilijk te denken, om niet zo kritisch te zijn, om me niet zo zwak te voelen. Om gewoon simpel plezier te hebben. Punt.’

Lachen om mijzelf, dat kan ik wel. Eerlijk zijn over wat er mis gaat ook. Volgens mij belangrijk om in verbinding te komen met de ander, door herkenning en kwetsbaarheid.

Toch schuilt daar ook een gevaar in.

‘Wat je aandacht geeft groeit’ is een vreselijk cliché dat ik hier niet wil gebruiken. Maar elk eerlijk maar ook negatief, klagend woord geeft minder ruimte aan dat wat wel leuk, gezellig en positief was, en versterkt zichzelf ook nog eens. In je eigen hoofd, en in dat van een ander, mocht je het hardop hebben uitgesproken.

Een klaagzang over je man, negatieve ervaringen tijdens je verder best prima vakantie, het maakt misschien het plaatje onnodig somber. Steeds minder herinner je je de mooie, vrolijke, bijzondere dingen; steeds groter lijken je frustraties.

En de ander blijft onterecht achter met een negatief beeld, terwijl hij of zij niet het hele plaatje kent.

Dus toch niet helemaal eerlijk, ten opzichte van je man, of van je vakantie.  En zeker niet helpend om imperfecties te accepteren. Want wie kan zijn man veranderen? Of een camping?

Spreken beïnvloedt je denken, en je denken beïnvloedt je lichaam, je brein, je zijn. Daar is onderzoek naar gedaan, maar ook zonder de bewijsvoering kunnen we allemaal wel beamen dat je gedachten je stemming nogal kunnen bepalen. Stressvolle, opgekropte gedachten kunnen zo lekker in je nek of hoofd vast gaan zitten.

Het werkt gelukkig ook de goede kant op. Een vriendelijk antwoord doet drift bedaren, krenkende woorden wakkeren woede aan. (spreuken 15:1)

Een vriendelijk antwoord geven terwijl je driftig bent is niet gemakkelijk. Vermoeidheid is een belangrijke factor in negatieve gedachten en woorden, net als werkdruk en tegenslagen. Het is fijn als je partner of een goede vriendin je dan even kan bijsturen, al zit je daar op dat moment vaak niet op te wachten. Juist daarom heb je de ander nodig, dus wees toch maar dankbaar.

Misschien ben jíj juist degene die in alles een lichtpuntje ziet, een vrolijke noot kunt zijn, Gods vreugde voelt en kan delen. Dan weet je nu hoe belangrijk jouw bijdrage kan zijn voor het welzijn van de ander.

Irene heeft ingesteld dat ze elke dag op haar mobiel te zien krijgt: ‘Chill, je bent een geliefd kind van God.’ Dat kan ook heel kalmerend werken.

Midden in moeilijke gedachten, of verdriet, of vermoeidheid, of teleurstelling, of wat ook maar voor jou geldt, kunnen we net als David zeggen: ‘Oh mijn ziel wat ben jij onrustig in mij.’ Om vervolgens Jeremia te horen die zegt. ‘Wees niet bedroefd, want de vreugde van de Heer, dat is uw kracht.’

Wij hoeven onszelf er niet uit te trekken. Spreek maar uit dat God het mag doen als jij het niet trekt. Herhaal dit gerust regelmatig, zodat die woorden je hart op Hem gaan richten.

De vreugde die je ontvangt is hemels, daar kan geen klaagzang tegenop.